2 min. leestijd

7200 Trouwfoto's importeren binnen 6 minuten

7200 Trouwfoto's importeren binnen 6 minuten

Een paar weken gelden kwam ik om 01:00 terug van een bruiloft en ik moest mij snel klaar gaan maken voor de volgende dag, want dan stond er weer een bruiloft op de planning.

Na een 14 urige trouwdag wil je uiteraard zo snel mogelijk je bedje in.

Je kent het natuurlijk wel... eerst de foto's importeren en dan pas richting bed!
Eerst ervoor zorgen dat alle foto's veilig en wel opgeslagen staan.

Maar dit duurde mega lang! Echt mega lang! Ik dacht. Dit moet anders kunnen.
Dit moet sneller kunnen.

Ik dacht dat ik het import proces allemaal wel geoptimaliseerd had, maar dit bleek niet zo te zijn!
Het importeren van alle trouwfoto's duurde echt nog veel te lang.

Na enig onderzoek had ik het voor elkaar!|
Een workflow die ervoor zorgt dat ik 6500 foto's binnen 10min kan importeren.

YESSSS, 7200 trouwfoto's in 6 minuten geïmporteerd


Ik ga je uitleggen hoe jij dit kunt behalen.
Om dit te behalen heb je alle 4 van onderstaande componenten nodig:

  1. Snelle geheheugenkaartjes
  2. De juiste computer/laptop
  3. Een snelle kaartlezer
  4. En de juiste opslag (waar de foto's op komen te staan).

Onderaan deze mail staat een link naar de spullen die ik heb gebruikt.
Eerst zal ik je even uitleggen hoe jij dit ook voor elkaar kunt krijgen.

1. De geheugenkaartjes

Als je foto's gaat importeren en je hebt een mega snelle computer, kaartlezer en opslag maar je geheugenkaartjes zijn niet snel genoeg om deze snelheid aan te kunnen. Dan heb je aan die snelheid natuurlijk helemaal niks. Daarom is het ook zeker raadzaam om snelle geheugenkaartjes aan te schaffen. Let bij aanschaf dus goed op de lees en schrijfsnelheid. Ik gebruik en importeer mijn foto's via de CFexpress kaart (512GB). Heb je die niet, ga dan bijvoorbeeld voor een snelle SD kaart.

2. De juiste computer

Net zoals hierboven omschreven, alle 4 de componenten moeten optimaal zijn. Ook je computer of laptop moet de snelheid aan kunnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een USB-C ingang of USB 3.0 en een snelle SSD opslag. De meeste nieuwe computers en laptops worden allemaal voorzien van snelle USB (C) poorten en snelle SSD.

3. Een snelle kaartlezer

Geloof het of niet, ik hoor regelmatig fotografen die importeren met een simpel SD kaartlezer die bij de action vandaan komt oid. Dit werkt natuurlijk niet. Let bij aanschaf van een kaartlezer goed op wat de leessnelheid is. Ikzelf gebruik de SanDisk Extreme Pro CFexpress. Geen CFexpress? Ga dan opzoek naar een andere kaartlezer die snel is.

4. De juiste opslag

Als je al het bovenstaande geregeld hebt, dan moet het natuurlijk wel op een plek opgeslagen worden die de lichtsnelheid van de andere 3 componenten aan kan. Het aller snelst is natuurlijk rechtstreeks op je eigen computer importeren. Het zou mega zonde zijn als je je foto's importeert op een langzame en eigenlijk al ouderwetse HD. Zelf gebruik ik een SSD 2TB van Samsung als werkschijf. Hier staan alleen de foto's op die nog niet opgeleverd zijn. Optimaal snel dus. Bijkomend voordeel: je foto's opslaan op een SSD ipv op een HD zal er ook voor zorgen dat je Lightroom sneller gaat worden.

Eenmaal klaar met de bewerking en export etc... Dan verplaats ik de foto's naar een langzamere (ouderwetse) HD
Die ouderwetse HD gebruik ik overigens alleen als archief en niet als werkschijf.
Deze HD hangt niet vast aan mijn computer, die vertraagt anders mijn computer enorm!

Eigenlijk komt het erop neer dat als je met maximale snelheid wilt kunnen importeren dat alle 4 de componenten aanwezig moeten zijn.

Hieronder mijn favoriete gear die ik gebruik:
👉 FLEXMI gear


Bonus TIP.

Bij de nieuwere Canon camera's kun je ook instellen dat je foto's opslaat als cRAW.
Dit is een verkleinde versie van RAW zonder kwaliteitsverlies.
Dit scheelt ruim de helft aan bestandsgrootte!

Ik wens je heel veel snelheid en meer nachtrust toe 😁.
Mocht het niet helemaal duidelijk zijn voor je, mail mij dan gerust terug.