2 min. leestijd

Groepsfoto's in het donker fotograferen

Groepsfoto's in het donker fotograferen

Aaaah nee!! 😱

Het regent of het wordt donker en ze willen nog groepsfoto’s maken!
Shit en nu?!

Juist, je gaat je flitsers inzetten.
Hoe zorg je er nou voor dat je alle personen er juist op hebt staan of in ieder geval goed belicht hebt? Voor groepsfoto’s in het donker of in slecht belichte ruimtes heb ik altijd een standaard licht opstelling.

Niet te moeilijk, gewoon altijd dezelfde flits opstelling. Waarom?
Ik wil bezig zijn met het fotograferen en niet te technisch gaan doen met flitsers en de techniek die daarbij komt kijken.

Wat ik altijd gebruik zijn 3 flitsers. 
En nu hoor ik je denken, 3 stuks!? Kan dat ook met minder? Liever niet! Ik zal je uitleggen waarom.

Als je met meerdere personen bent en dus ook meerdere rijen hebt kun je een slagschaduw creëren op de achterste rij. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom zet ik 3 flitsers op, die ervoor zorgen dat alle personen ingeflitst worden.

Ik zet mijn 1e off-camera flitser links van mij neer op statief.  Minstens op een hoogte van 2 meter, zodat het flitslicht mooi over iedereen heen gaat.

De 2e off-camera flitser zet ik rechts van mij neer. Ook op een hoogte van minstens 2 meter om dezelfde reden als de 1e off-camera flitser.

De 3e flitser? Die zit op mijn camera (Master) en daarmee stuur ik de 2 off-camera flitsers aan.

Bij groepsfoto’s gebruik ik het liefst een lichtvormer die het flitslicht wat zachter maakt. Bijvoorbeeld de MagSphere (Boob).

Alle 3 de flitsers zet je nu zo zacht als je kunt als uitgangspunt. Bij de meeste flitsers is dat 1/128. Vervolgens ga je naar je camera instellingen. Een wat hogere iso is hierin zeker niet erg. Bijvoorbeeld 1/200 f4 ISO 1600

Heb je toch meer licht nodig en wil je niet hoger met je ISO, en inleveren op scherpte? Zet dan alle flitsers dan 1-stop harder, bijvoorbeeld op 1/64.

Met deze werkwijze zorg je ervoor dat je flitsers niet te hard hoeven te flitsen. Je resultaat ziet er nu geweldig uit zonder dat het er te geflitst uit komt te zien. 

In mijn online flits cursus leg ik in een video van 4 minuten uit hoe ik deze opstelling opbouw en waar ik rekening mee houdt.

Groepsfoto's van de bruid en bruidsmeisjes in het donker

Groepsfoto in het donker van de bruidegom


Bruidegom wordt opgetild