Help, mijn flitser doet het niet! of Soms gaat mijn flitser wel en soms gaat mijn flitser niet af?
Wat doe ik fout? Dit is een vraag die regelmatig voorafgaand gesteld wordt tijdens mijn flitsworkshop.
Dat een flitser niet doet wat hij zou moeten doen, kan door verschillende oorzaken komen. Vaak is het een heel knullig iets. Alleen heeft dit wel flinke gevolgen. Het zou aan verschillende dingen kunnen liggen. Hieronder een aantal oorzaken. Vaak is de oplossing heel simpel.
1. Goed aangesloten?
Dit is misschien wel de meest voor de hand liggend. Maar zit de flitser wel goed op je camera? Sommige flitsers en bij sommige camera merken moet je de flitser echt in de hotshoe (dat metalen plaatje op je camera) klikken. Bijvoorbeeld bij Sony cameraโs en flitsers. Hier zitten de contacten aan de voorkant van de flitser. Als deze niet goed op de camera geplaatst is, zal de flitser niks doen. Dan maakt hij geen contact met de camera. Ik weet het, dit klinkt echt heel logisch. Want natuurlijk zit hij goed op je camera. Maar uit ervaring in mijn cursisten weet ik dat dit vaker gebeurd dan je zou verwachten. Klik je flitser dus altijd goed op je camera en draai hem goed vast.
2. De juiste batterijen?
Ik moet zeggen ook deze klinkt vrij logisch. Maar niks is minder waar. Ook deze zie ik regelmatig voorbij komen in mijn workhsops. Heb jij nog een flitser die op losse AA batterijen werkt. Geen probleem! Alleen dan moet je wel goed opletten welke batterijen je gebruikt. Oplaadbare batterijen zijn echt een must! Deze batterijen zijn vaak krachtiger dan normale batterijen. En uiteraard kun je deze hergebruiken. Ook moet je goed opletten dat je voor batterijen kiest die de flinke hoeveelheid kracht kan geven aan de flitser. Je hebt heel veel verschillende soorten batterijen aar je uit kunt kiezen. Deze zullen ook aangeraden worden in de camera winkel. Batterijen waar je al gauw โฌ21 voor 4 stuks voor betaald. MAAR! Dit is niet nodig. Uit verschillende tests is gebleken dat de oplaadbare batterijen van de IKEA super goed zijn! Ga wel voor de duurste variant. โฌ6,29 voor 4stuks.
Deze batterijen kan de hoeveelheid flitsen goed aan en zijn heel snel met herladen. Een echte aanrader dus!
3. Lege accu of batterijen
Heb je een flitser met AA batterijen erin? Dan is er een kans dat als je flitser het niet doet, dat 1 van de 4 batterijen of meer leeg is. Dit is een nadeel aan losse batterijen. Als รฉรฉn van de vier batterijen leeg is, dan doet de hele flitser het niet meer. Heb je een flitser op accu en flits de flitser na een dag fotograferen niet meer continue? Dan is de kans dat je accu leeg aan het raken is. Check je flitser dan even of dit het geval is.
4. TTL automatische flits stand
Verschillende flitsers hebben ook de mogelijkheid op een automatische flits stand. Dan berekent de flitser icm jouw camera de hoeveelheid licht wat de flitser moet afgeven. In sommige gevallen kan dit fijn zijn! Maar totale controle is nog veel fijner. Dit leer ik mijn cursisten ook heel graag in mijn workshop flitstechnieken. Nadeel aan de (E)TTL stand is, dat de flitser vaak een heel intense flits afgeeft, waardoor de flitser (batterijen of accu) langer de tijd nodig heeft om te herladen. Dit kan er dus voor zorgen dat als je meerdere flitsen afgeeft, dat de ene foto wel belicht is en de ander niet. Mijn tip zou dan ook zijn, probeer je flitser zoveel mogelijk manueel in te stellen.
5. Een te harde flits instelling?
Eigenlijk is dit hetzelfde als de automatische flits instelling. Als jij je flitser te hard ingesteld hebt, dan heeft je flitser een langere herlaad tijd nodig. Als je dit icm doet met een flitser met AA batterijen, dan is de kans groot dat je in een te korte tijd teveel vraagt van je flitser. Let er dus goed op dat je de flitser niet onnodig hard gaat instellen. Je batterijen of accu en flitser moeten dit wel aankunnen.
6. Oververhit
Soms, heel soms schakelt de flitser zichzelf uit. Ter bescherming van oververhitting. Dan heb je teveel gevraagd van je flitser en moet hij afkoelen. Dit is een fijne ingebouwde functie van de flitser, want dit voorkomt dat hij te heet wordt en kapot gaat. Alleen minder leuk natuurlijk als dit gebeurt op een bruiloft of fotoshoot wanneer je je flitser echt nodig hebt.
7. Sillent shutter
De nieuwe systeem camera's van tegenwoordig zijn echt top! Scherpstellen gaat mega snel in donkere situaties, de eye focus is een echte uitkomst en de sillent shutter is top! Maar niet altijd! De sillent shutter functie zorgt er in sommige gevallen ook voor dat je flitser niet werkt. Zet de stille sluiter uit als je gaat flitsen. BONUS TIP: zet je stille sluiter altijd uit als je binnen gaat fotograferen. Als je deze aan laat staan kun je onscherpe beelden en strepen door je foto heen gaan krijgen.
In mijn online cursus of real life flits workshop ga ik je heel veel handvatten geven die ervoor zorgen dat jij je flitsers precies inzet zoals zou moeten. Niet te hard, niet te zacht maar precies goed! Geen oververhitte flitsers meer, lege accuโs of te harde flits instellingen die als vervelende worden ervaren door de bruiloftgasten.